06.07.2015

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

 

Odbiegając od tematyki kosmetyków, mam dla Was bardzo prosty przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Bardzo szybki do przygotowania, a naprawdę smaczny. Uwielbiam gotować, a już szczególnie piec ciasto czy próbować czegoś nowego. Ciasto przygotowałam dla rodziny i było już zjedzone w ciągu dnia.

 

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru
  • 150 g masła (margaryna)
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki słodkiego dżemu np. malinowy
  • można dodać trochę cukru, jeśli lubicie słodkie ciasta 

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
Kruszonkę zawsze robię na oko, dodaje tyle masła, mąki i cukry aby rozcierając palcami powstała kruszonka, a ciasto nie lepiło się.


Przygotowanie:

Mąkę, cukier łączę ze sobą dodając jajko i pokrojone masło. Mieszam wszystkie składniki i ugniatam ciasto w jednolitą kulę. Blachę smarujemy masłem i obkładamy papierem ponad brzegi. Ja kupiłam w Lidlu taką matę, którą dajemy na blachę i nie musimy nic smarować, a ciasto nie przywiera. Bardzo fajna sprawa, serdecznie polecam (kupicie ją pewnie w każdym markecie). Placek wykładamy na dno i lekko ponad brzegi. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i wkładamy ciasto na 25 min, czyli do czasu aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy ciasto i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki (1cm) i mieszamy go z dżemem. Nadzienie wkładamy na upieczony spód i posypujemy przygotowaną kruszonką. Całość wkładamy do piekarnika na 34-40 min. Na koniec ciasto posypać cukrem pudrem.





12 komentarzy: